Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az a KGK?
Ismertető a játékról
Gyorstalpaló - Szabályok
Teljes szabálykönyv
Alternatív szabályok
Beszélgetés a tervezővel
KGK-t forgalmazó boltok
Chat, üzenőfal
Fórumok
Szavazások
Írások, novellák
Gyakori kérdések
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
KGK csere-bere (123)
KGK-ról általában (2080)
Melyik lapokat szereted legjobban a Káosz Galaktika Kártyajátékban? (112)
Szeretnél-e új Káosz Galaktika Kártyajáték kiegészítőt? (41)
Kombók és paklileírások (91)
Ami a szabályokból nem derül ki. (62)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Nem örülök,hogy az új bázisszabályokkal kerül megrendezésre.
 
A szabályok pedig a korábban beírt kicsit kiegészítve és pontosítva:

Páros verseny

Különálló, de párhuzamosan zajló körök a pároknál (pl. Tér-idő kapu és Pénzügyi manipuláció csak egy emberre vonatkozik). A megszorítások csak arra a játékosra vonatkoznak, aki kijátszotta a hátrányt okozó lapot (pl. az én Tranzakcióm után a társam még támadhat).

Kreditek: 1. kör: 1-1, második kör 2-2, 3-3, 4-4, 5-5, 5-5, stb.

A hangárok külön vannak (12-12-es méretkorlát). Támadni és védekezni viszont együtt lehet.

Mindenki csak saját magának játszhat ki asztalon maradó lapokat.

A kolónia bombázása „közös”. Bárkinek a kolóniáját is bombázták, az elszenvedett veszteség szétosztható a párok két kolóniája között (ez alól lentebb lesz néhány kivétel).

A pároknak különálló kolóniája van. Ha az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos kiesik, lapjai a kör végén kikerülnek a játékból, de a társ még küzdhet a győzelemért.

A párok egymást között csak az ellenfél számára is érthető dolgokat beszélhetnek meg. Pl.: Mit bombázzanak, melyik hajó védekezzen, a bombázás veszteségét hogyan osszák szét. Nem utalhatnak kódoltan a kezükben lévő lapokra, de az ellenfél számára is egyértelműen akár fel is sorolhatják a kezükben lévő lapokat.

Az itt leírtakon kívül a szabálykönyvben és a lapokon leírtak a mérvadóak.

Mivel a KGK 1vs1 meccsekre lett kitalálva 2vs2 meccsek esetén a lapokon található "az ellenfél" hivatkozás definiálásra szorul.
Az ellenfél = alapesetben az ellenfél pár választott tagja (pl. Triciplita árnyharcos esetén választhatsz, hogy ki kapjon kevesebb kreditet). Az asztalon maradó lapoknál amikor újra használod a képességet újra választhatsz. Természetesen csak legális ellenfél választható, pl. csak arra lehet Megtorlást kijátszani, akinek az űrhajója az előző körben bombázott.
Ez az alapeset, ez érvényes a legtöbb lapra, elég lenne csak a kivételeket felsorolni, de a biztonság kedvéért az alapszabály hatálya alá tartozó lapokat is felsorolom:
Cerebrita: Archangel, Recirkulációs pajzs, Bio7 bomba, Hamisított szerződés, Megegyezés, Zavarodottság,
Ember: Nostromo Star, Sunrise, Merénylet, Napalm bomba, Hálapénz, Megtorlás, Tiltás,
Inszektoid: Three Krynn, Irányító központ, Kémhálózat, Beazonosítás,
Karnoplantusz: Spring Y8, Aszteroida vihar, Kaszinó, Radar, Üzleti menedzsment, Konkurencia, Monokultúra, Pénzügyi manipuláció,
Triciplita: Apokalipszis korong, Triciplita árnyharcos, Büntetés, Virchek mátrix akció, Belső viszály, Constard beüzemelés, Tűzszünet,
Űrcápa: Paxx XS22 pajzs, Chazma töltet, Űrcápa blokád, Kihívás,
Xeno: Morf gömb, Szabotázs, Életmentő segítség, Zárolt számlák,
Zarg: Magmatágító, Űrtorzító, Ynra pajzs, Zarg kémrobot, Ideggáz, Külső segítség, Váratlan csapás (csak akkor lehet választani, ha mindkét ellenfél játszott ki cerebrita eseményt, egyébként egyértelmű)

Van, amikor egyértelmű, hogy ki "az ellenfél", mert azt a bombázás célpontja már kijelöli (pl. Art'hemis célradar, Y19 robothajó, Dezdroid, CashCrash iránylézer, Crii-Crik, Ousser levegőszonda, Carel-M leszorító mező, stb.), ilyenkor természetesen nem lehet a másik ellenfelet választani.

Ha a lap azt írja, hogy egy/több lapot meg kell mutatnod az ellenfelednek, akkor ez minden esetben az összes ellenfélre értendő (Prof.Emeralida, Meglepetés, stb.), úgyis elmondhatnák egymásnak.

Vannak azonban olyan lapok (elsősorban Bunkerek), ahol az ésszerűség szerintem az előbbi egyszerű meghatározás módosítását teszi szükségessé. Egyelőre úgy gondoljuk, hogy néhány lap szövegében történő egy vagy két módosítással megoldható a változtatás.
A két módosítás pedig:
1. "az ellenfeled" helyett "az ellenfeleid".
2. "támad" helyett "téged támad" (illetve "támadhat" helyett "támadhat téged" stb.) - ez azt jelenti, hogy a párodra történő támadás ezt a feltételt nem elégíti ki.
Recirkulációs központ: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid"
Óvóhely: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid"
Zsilipegység: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid”
Erőpajzs: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged"
Aknagyűrű: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támad" helyett "támad téged"
Védőpajzs: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged" - ez azt jelenti, hogy ez is mindkét ellenfélre hat, de a társunk bázisai, központja, legénységei, kolóniája támadhatóak maradnak. Így fogalmazható át a lap páros versenyre: „Amíg ez a lap játékban van, a te lapjaid közül csak a kolóniádat és ezt a lapot támadhatják ellenfeleid. Ezt a lapot az ellenfeleid minden más lap hatásától függetlenül támadhatják.” A dőlt betűs rész jelenti ebben az esetben a „támadhat téged” –et.
Elkülönítő kupola: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged" - ez azt jelenti, hogy ez is mindkét ellenfélre hat, de a társunk bázisai, központja, legénységei, kolóniája támadhatóak maradnak. Így fogalmazható át a lap páros versenyre: „amíg ez a lap játékban van, az ellenfeleid csak ezt a lapodat támadhatják. Ezt a lapodat az ellenfeleid minden más lap hatásától függetlenül támadhatják.” A dőlt betűs rész jelenti ebben az esetben a „támadhat téged” –et.
Ha Elkülönítő kupolánk vagy Óvóhelyünk van kijátszva, és az ellenfél a társunk kolóniáját támadja, akkor nem vehetünk át tőle lapdobást, mindet kénytelen ő eldobni!
Így, az Elkülönítő kupola és Óvóhely képessége hátrány is.

További kivételek:
Ynqer ködrája: az ellenfeled" helyett "az ellenfeleid" (teljesen használhatatlan lap így is)
Bosszú: választott ellenfélnek kell dobnia annyi lapot, ahányat az ő űrhajói bombáztak a kolóniákból, akkor is, ha a Bosszút kijátszó játékos egyetlen lapot sem dobott


A szövetségesek egymást nem támadhatják (így csapdák nem aktiválhatók, Kereskedő így nem termelheti a pénzt stb.)
Légvédelmi üteg, Elhárító rakéta stb. minden védekezéskor használható, akkor is, ha a szövetségesünket (pl. az ő bázisát, legénységét, központját) érte támadás.
 
Sziasztok!

Kiküldtem a levelet, ide is bemásolom:

Szeptember 5.-én, vasárnap 10.00 órakor KGK versenyt szervezünk.

A verseny formátuma: Páros verseny.

Előre összeállt párok játszanak egymás ellen. A részletes szabályokat a csatolt fájl tartalmazza.

A verseny az új bázis-szabályokkal kerül megrendezésre(a fejlesztések az asztalon maradó bázisokon azok kifizetésekor rajtamaradnak).

Kijátszásakor választhatsz, hogy a kötelékes hajót egy kredittel olcsóbban kötelékkel vagy kettővel olcsóbban kötelék nélkül játszod ki.
A Xerxész utasokat is tud másolni.
A Kaszinót csak használtba kell fordítani, de csak saját kezdő fázisban használható.
Pénzügyi manipuláció: Ebben a körben célpont ellenfeled semmilyen módon nem kaphat creditet és veszít annyit, mint ahányat kapott a kezdő fázisban.

Tiltott lapok: Zarg helyőrség, Fagykupola

(Ha nem jön össze 4 pár (egyelőre úgy tűnik, hogy össze fog), akkor frissen bontott verseny 3 pakliból, fajkorláttal, tiltott lapok nélkül. Ekkor a nevezés 2200 Ft lesz, és csak 1 UR kerül kiosztásra.

Helyszín: Keleti Pályaudvarnál a Burger King (McDonald's-al szemben)

Nevezés: 550Ft

Díjazás: 2 db. UR-lap. A nevezők számával egyező csomag alappakli.

Mindenkit szeretettel várunk!
 
OK, akkor majd az Attilák összefogása dönti romba a kolóbiáját mindenki botornak aki ellenfél mer lenni :-)

Attila, majd írd meg az elérhetőséged priviben pls!
 
Én Dénessel beszéltem össze, ő lenne a párom.

András azt ígérte, hogy jön nézőnek.
 
Nagyon remélem, hogy lesz verseny, és igen, új bázis-szabállyal.
 
Ez tényleg kimaradt:
Zsilipegység: ellenfeled helyett ellenfeleid

Ez pedig a Védőpajzs mintájára:
Elkülönítő kupola: amíg ez a lap játékban van, az ellenfeleid csak ezt a lapodat támadhatják. Ezt a lapodat az ellenfeleid minden más lap hatásától függetlenül támadhatják.

Tehát itt is azt jelenti a "támadhat téged", hogy csak akkor lép érvénybe az Elkülönítő kupola hatása, ha téged akar támadni az ellenfél, ha a társadat, akkor nem.
 
Erre gondoltam:

Védőpajzs: Amíg ez a lap játékban van, a te lapjaid közül csak a kolóniádat és ezt a lapot támadhatják ellenfeleid. Ezt a lapot az ellenfeleid minden más lap hatásától függetlenül támadhatják.

Úgy gondoltam, hogy itt a fenti dőlt betűs részt jelenti a "támadhat téged". Bocs, ezt tényleg nem lehetett kitalálni.
 
Számítanék czorob mint pár kombinációs készségére, ha nem gond...
 
Sziasztok!

Úgy tűnik, hogy össze tud jönni a 4 pár:
Árpi+Csaba
Kinga+Mikós

Attila, Bálint, Dénes és Kováts Attila is azt mondta, hogy tud jönni. Nektek négyőtöknek kéne csapatokat alkotni. Kováts Attila elérhetőségét megmondjuk a leendő párjának (ide azért nem akarjuk felírni) - a paklik és taktika egyeztetése céljából. Neki nagyon sok lapja nincs, ezért célszerű lenne ha a párja csinálna neki is paklit (ebből a szempontból Attila vagy Dénes lenne az ideális).
 
-Lesz vasárnap(szept 5.) verseny vagy nem?!
-Új bázisszabállyal?
 
Zsilipegység hol maradt?
 
Védőpajzs:Amíg ez a lap játékban van,csak a kolóniádat és ezt a lapot támadhatja "ellenfeleid".Ezt a lapot az "ellenfeleid"minden más lap hatásától függetlenül "támadhat téged".
-ebből nekem nem jön le,hogy a társam bázisai,központja,legénységei miért támadhatóak?!
-Az Erőpajzs-Óvóhely példájából kiindulva minden egyes bombázást a Védőpajzs tulajdonosának kell elszenvednie.
 
Draftra is lehet készülni.

Ha az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos kiesik,lapjai kör végén kikerülnek a játékból.Ezután a társ még küzdhet a győzelemért.
 
Bosszú:Inkább a Te verziód legyen.Nem tudom leírni,megmagyarázni egy mondatban az elképzelésem.
 
Ha szeptember 5 akkor tudok menni. de a páromat én is szeretném előre tudni. miklós - Kinga az ugye alap, de hogy nekem ki azok közül akit ismerek (Czorob, Árpi, Játékmester) mind1 csak tudjam :-)
 
Mindenképpen előre ismerni kéne a párt a paklik kombózása végett. Mirkó vasárnap még bíztatott, hogy a barátnőjével párban el tudnak jönni, de már lemondták. Szóval szerintem csak akkor lehet meg a 4 pár, ha Kováts Attila is eljön, vagy esetleg András :-) (Andres). Attila még nem tudja, hogy tud-e jönni.
De ez az egész akkor érvényes, ha mindannyian tudunk menni akik szoktunk, és még Csaba is.
 
Nem beszéltük biztosra az esemény/megszakítás nélküli versenyt de draft/frissen bontottról szó sem volt.
==> Igaz, most csak azért ezt gondoltuk B tervnek, mert erre nem kell készülni. Ne kelljen két összerakott paklit hozni, amikben a lapok átfedésben is lehetnek.


Lehet,hogy szellemi fogyatékos vagyok de ez a mondat még most se teljesen világos:"a az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos lapjai kör végén kikerülnek a játékból"
-Ez az én értelmezésem szerint a kifizetett lapok a szemétbe,kifizetetlenek a pusztulatba.Innen elméletileg még játszhatna a pusztulatból felhúzott és a központban levő lapjaiból.
-Be kellene szúrni egy "kiesik" szót?
==> Bocs, ez akkor bénán lett megfogalmazva. Úgy gondoltam, hogy az a játékos kiesik a játékból, ennek megfelelően a lapjai is eltűnnek. Azért én fogalmaztam
úgy, mert a másik két lehetőség szerintem az lett volna, hogy:
1. tovább játszhat az asztalon lévő lapjaival, esetleg még a pusztulatot(szemetet) is használhatja, de kör elején kreditet már nem kap, vagy
2. a kijátszott lapjai (vagy azok egy része) átkerül a még játékban lévő társához.

Ezeket később a bonyolultságuk miatt elvetettem. Bár lehetne egy olyan verseny, amikor a kolónia bombázást nem lehet a társsal megosztani, így mindenki arra törekedne, hogy az egyik ellenfelet kiüsse. Akkor a fenti gyakori eset lenne, és érdekes lenne valamelyik fenti verzióval játszani.
 
"Ha a lap azt írja, hogy egy/több lapot meg kell mutatnod az ellenfelednek, akkor ez minden esetben az összes ellenfélre értendő" Ez a szabály felesleges.Ha az egyiknek megmutatom akkor az az ellenfél megmondhatja a párjának mi az a lap.
==> igazad van


Ynqer ködrája:Ha így is használhatatlan akkor nem kell változtatni rajta.
==> A teljességre törekedtem, próbáltam minden kérdéses szituációt szabályozni. Persze ez nyilván nem fog sikerülni... de hátha valaki ezt akarja használni.

Bosszú:Aki bosszút akar kijátszani vállalja be,hogy célpont ellenfél bombázott a kolóniáján.
==> Mivel ketten bombáznak, de a bombázott fél osztja el a bombázást a két kolónia között, nem egyértelmű, hogy ki kibe mennyit bombázott. Egyszerű szabályt akartam, szerintem ez egyszerű és egyértelmű. Ha szerinted az kellene, hogy: "a Bosszú az egyik ellenféltől annyi lapot dobat, ahányat az előző körében az űrhajói a te és a társad kolóniájából összesen bombáztak, de csak akkor, ha a te kolóniádból is kibombázott az az ellenfél legalább egy lapot." - felőlem ez is lehet a szabály, csak bonyolultabb. Azt is meg kell hozzá határozni, hogy melyik bombázás kitől származott. Ezt ki mondja meg, a támadó vagy ezt is a védő?

Ellenfél meghatározása:inkább a kivételeket írd le.
==> utána vannak leírva a kivételek (csak az alapeset hatálya alá tartozó lapokat is felsoroltam, talán feleslegesen)
 
Gondolom:Kinga-Miklós,Bálint-én,Árpi-Te,Csaba-Mirk ó stb

A random összesorsolással az a baj,hogy én mondjuk felderítős paklival akarok indulni de Árpit sorsolják ki mellém Ő pedig valószínűleg Rombolókkal lesz és így sok lapja szívat engem.A páros versenynek pont az lenne a lényege,hogy egymást segítve próbáljanak győzni.
 
Nem beszéltük biztosra az esemény/megszakítás nélküli versenyt de draft/frissen bontottról szó sem volt.

Lehet,hogy szellemi fogyatékos vagyok de ez a mondat még most se teljesen világos:"a az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos lapjai kör végén kikerülnek a játékból"
-Ez az én értelmezésem szerint a kifizetett lapok a szemétbe,kifizetetlenek a pusztulatba.Innen elméletileg még játszhatna a pusztulatból felhúzott és a központban levő lapjaiból.
-Be kellene szúrni egy "kiesik" szót?
 
"Ha a lap azt írja, hogy egy/több lapot meg kell mutatnod az ellenfelednek, akkor ez minden esetben az összes ellenfélre értendő" Ez a szabály felesleges.Ha az egyiknek megmutatom akkor az az ellenfél megmondhatja a párjának mi az a lap.

Ynqer ködrája:Ha így is használhatatlan akkor nem kell változtatni rajta.

Bosszú:Aki bosszút akar kijátszani vállalja be,hogy célpont ellenfél bombázott a kolóniáján.

Ellenfél meghatározása:inkább a kivételeket írd le.
 
Sziasztok!
Nekem jó lenne az időpont.
(Facebook-on írtam üzenetet Mirkónak és Csabának, hogy ha tudnának jönni, akkor jelezzenek itt vissza.)

Szerintem is jó ötlet a draft vagy a frissen bontott.
 
Hello,

A párok hogyan alakulnak majd? Én még azon is gondolkodtam hogy random összesorsolás ott a helyszínen... nem tudom leszünk-e elegen.

Ha nem akkor draft vagy frissen bontott, ez jó ötlet. Talán klasszikus frissen bontott. Az jó régen volt.
 
Az páros verseny csak "A terv" lehet, mert "B terv"-ként kizárt, hogy bármikor összejöjjön. Azért gondoltunk a frissen bontottra vagy draftra mint esetleges alternatív versenyre, mert arra nem nagyon kell/lehet készülni.
De a legközelebbi versenyre jó ötlet az esemény/megszakítás nélküli formátum. Emlékszem hogy beszéltünk erről is, de a párosról is. Szerinted biztosra beszéltük a esemény/megszakítás nélkülit?

-> a pároknak nem kell különböző fajokkal játszani, szabad a választás, lehet két egyforma pakli is.

-> az egyik fél kolóniájának elfogyását azért írtam, mert egyrészt elképzelhető, hogy pont annyit bombáznak, hogy az egyik félnek 1 lapja marad a másiknak 0, másrészt lehet arra játszani, hogy az egyik ellenfelet kiüssük, pl. Időjárás irányítással, Bosszúval, stb, a végén pedig Halálos ítélettel befejezni. Ez egy lehetséges koncepció.

Recirkulációs pajzsnál minden pillanatban azt választhatod, amelyik neked kedvezőbb.

Igen, az Elkülönítő kupola és Óvóhely képessége így hátrány is. De szerintem 2vs2-ben a potenciális 6 Galleon Goldal, 6 Elhárító rakétával, stb. talán könnyebb megvédeni a bunkereket. Ráadásul a Gyártelepek fejleszthetik a társ bunkerét is.
 
Első kérdés:Nem kell különböző fajokkal játszani a párral?

"Ha az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos lapjai kör végén kikerülnek a játékból, de a társ még küzdhet a győzelemért."Erre szükség van?

Recirkulációs pajzsnál a kijátszásakor választok ellenfelet vagy bármikor amikor használom a pajzsot?

"Elkülönítő kupolánk vagy Óvóhelyünk van kijátszva..."Ezzel a módosítással hátrány a képessége.Hülye lennék betenni a pakliba.
 
A "B" terv azt hittem a páros lesz.Az "A" terv pedig Esemény és Megszakítás nélküli verseny.
 
Szóval páros verseny. Most belegondolva kész csodának tartom, hogy az első páros versenyt meg tudtuk rendezni olyan szabályokkal, amiket Bálint is felidézett itt néhány hsz.-el lejjebb. Azokon nagyon látszik az akkori szervező keze nyoma. Ő nem tudott belegondolni a páros verseny problémáiba, mert a KGK legalapvetőbb szabályait sem ismerte. De ne értsetek félre, nem akarom én őt leszólni, hiszen a jóindulat megvolt benne, és neki köszönhetjük a KGK versenyek újraindulását.

Most lehet, hogy a ló túloldalára estem át: lehet hogy túlzásba vittem a részletezést, és tömörebben is le lehetett volna írni.
Arra törekedtem, hogy minél kevesebb legyen a szabály és a kivétel... hát ez ennyire sikerült:


Különálló, de párhuzamosan zajló körök a pároknál (pl. Tér-idő kapu és Pénzügyi manipuláció csak egy emberre vonatkozik). A megszorítások csak arra a játékosra vonatkoznak, aki kijátszotta a hátrányt okozó lapot (pl. az én Tranzakcióm után a társam még támadhat). Kreditek: 1. kör: 1-1, második kör 2-2, 3-3, 4-4, 5-5, 5-5, stb.
A hangárok külön vannak (12-es méretkorlát). Támadni és védekezni viszont együtt lehet.
Mindenki csak saját magának játszhat ki asztalon maradó lapokat.
A kolónia bombázása közös. Az elszenvedett veszteség szétosztható a párok két kolóniája között.
A pároknak különálló kolóniája van. Ha az egyik játékos kolóniája elfogy, de a társáé még nem, akkor az előbbi játékos lapjai kör végén kikerülnek a játékból, de a társ még küzdhet a győzelemért.
A párok egymást között csak az ellenfél számára is érthető dolgokat beszélhetnek meg. Pl.: Mit bombázzanak, melyik hajó védekezzen, a bombázás veszteségét hogyan osszák szét.
Nem utalhatnak kódoltan a kezükben lévő lapokra, de az ellenfél számára is egyértelműen akár fel is sorolhatják a kezükben lévő lapokat.
Az itt leírtakon kívül a szabálykönyvben és a lapokon leírtak a mérvadóak.

Mivel a KGK 1vs1 meccsekre lett kitalálva 2vs2 meccsek esetén a lapokon található "az ellenfél" hivatkozás definiálásra szorul.
Az ellenfél = alapesetben az ellenfél pár választott tagja (pl. Triciplita árnyharcos esetén választhatsz, hogy ki kapjon kevesebb kreditet). Az asztalon maradó lapoknál amikor újra használod a képességet újra választhatsz. Természetesen csak legális ellenfél választható, pl. csak arra lehet Megtorlást kijátszani, akinek az űrhajója az előző körben bombázott.
Ez az alapeset, ez érvényes a legtöbb lapra, elég lenne csak a kivételeket felsorolni, de a biztonság kedvéért ezeket is felsorolom:
Cerebrita: Archangel, Recirkulációs pajzs, Bio7 bomba, Hamisított szerződés, Megegyezés, Zavarodottság,
Ember: Nostromo Star, Sunrise, Merénylet, Napalm bomba, Hálapénz, Megtorlás, Tiltás,
Inszektoid: Three Krynn, Irányító központ, Kémhálózat, Beazonosítás,
Karnoplantusz: Spring Y8, Aszteroida vihar, Kaszinó, Radar, Üzleti menedzsment, Konkurencia, Monokultúra, Pénzügyi manipuláció,
Triciplita: Apokalipszis korong, Triciplita árnyharcos, Büntetés, Virchek mátrix akció, Belső viszály, Constard beüzemelés, Tűzszünet,
Űrcápa: Paxx XS22 pajzs, Chazma töltet, Űrcápa blokád, Kihívás,
Xeno: Morf gömb, Szabotázs, Életmentő segítség, Zárolt számlák,
Zarg: Magmatágító, Űrtorzító, Ynra pajzs, Zarg kémrobot, Ideggáz, Külső segítség, Váratlan csapás (csak akkor lehet választani, ha mindkét ellenfél játszott ki cerebrita eseményt, egyébként egyértelmű)

Van, amikor egyértelmű, hogy ki "az ellenfél", mert azt a bombázás célpontja márkijelöli (pl. Art'hemis célradar, Y19 robothajó, Dezdroid, CashCrash iránylézer, Crii-Crik, Ousser levegőszonda, Carel-M leszorító mező, stb.), ilyenkor természetesen nem lehet a másik ellenfelet választani.

Ha a lap azt írja, hogy egy/több lapot meg kell mutatnod az ellenfelednek, akkor ez minden esetben az összes ellenfélre értendő (Prof.Emeralida, Meglepetés, stb.)

Vannak azonban olyan lapok (elsősorban Bunkerek), ahol az ésszerűség szerintem az előbbi egyszerű meghatározás módosítását teszi szükségessé. Egyelőre úgy gondoljuk, hogy néhány lap szövegében történő egy vagy két módosítással megoldható a változtatás.
A két módosítás pedig:
1. "az ellenfeled" helyett "az ellenfeleid".
2. "támad" helyett "téged támad" (illetve "támadhat" helyett "támadhat téged" stb.) - ez azt jelenti, hogy a párodra történő támadás ezt a feltételt nem elégíti ki.
Recirkulációs központ: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid"
Óvóhely: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid"
Erőpajzs: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged"
Aknagyűrű: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támad" helyett "támad téged"
Védőpajzs: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged" - ez azt jelenti, hogy ez is mindkét ellenfélre hat, de a társunk bázisai, központja, legénységei, kolóniája támadhatóak maradnak.
Elkülönítő kupola: "ellenfeled" helyett "ellenfeleid", "támadhat" helyett "támadhat téged" - ez azt jelenti, hogy ez is mindkét ellenfélre hat, de a társunk bázisai, központja, legénységei, kolóniája támadhatóak maradnak.
Ha Elkülönítő kupolánk vagy Óvóhelyünk van kijátszva, és az ellenfél a társunk kolóniáját támadja, akkor nem vehetünk át tőle lapdobást, mindet kénytelen ő eldobni!

További kivételek:
Ynqer ködrája: az ellenfeled" helyett "az ellenfeleid" (teljesen használhatatlan lap így is)
Bosszú: választott ellenfélnek kell dobnia annyi lapot, ahányat az ő űrhajói bombáztak a kolóniákból, akkor is, ha a Bosszút kijátszó játékos egyetlen lapot sem dobott


A szövetségesek egymást nem támadhatják (így csapdák nem aktiválhatók, Kereskedő így nem termelheti a pénzt stb.)
Légvédelmi üteg, Elhárító rakéta stb. minden védekezéskor használható, akkor is, ha a szövetségesünket (pl. az ő bázisát, legénységét, központját) érte támadás.


Tiltott lapok: Zarg helyőrség, Fagykupola


Remélem ezek a szabályok nagyjából elfogadhatóak lesznek mindenkinek. Úgy érzem, hogy ez a formátum annyira sok szabálylehetőséget vet fel (rengeteg lapot egyedileg meg lehetne faq-zni), hogy lehetetlen, hogy mindenkinek az elképzelése megvalósuljon. Ezért most mindenkit arra kérek, hogy a szabály alapjait csak akkor kérdőjelezze meg, ha komoly játszhatósági aggálya van (akkor viszont mindenképp). A kérdéseket, kiegészítéseket, megvizsgálandó eseteket viszont nagyon is várom.
 
Sziasztok!

Megpróbálom kiírni a páros versenyt. A tervezett időpont 2010. szeptember 5., vasárnap, a szokott helyen. Ha nem fog összejönni a minimális 4 pár, akkor B-terv: frissen bontott verseny vagy draft. Erről várom is a szavazatokat.

Légyszi jelezzetek vissza, hogy tudtok-e jönni!

Mindjárt küldök egy szabály tervet is.
 
Augusztus 28 szombat
Szeptember 5 vasárnap
Szeptember 25 szombat
Szeptember 26 vasárnap
Október 3 vasárnap
 
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | ...
Nézet:
Shadowrun | Battletech | Káosz Galaktika Kártyajáték | AD&D | Vampire | Magic | PC játékok | On-line játékok | PS2 | M.A.G.U.S. | Egyéb

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.