Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái – Varázsdimenzió június 15.
Zén Legendái: Manaszipoly május 25.
A pillanat képe
Technikus
(Shadowrun archetípus)
Küldd el képeslapként!
A technikus egyfajta dekás, aki nem csupán a Mátrixon képes zsonglőrködni, de mindenfajta elektronikus berendezés nagymestere is.
Nézz szét a galériában!
Varázsdimenzió lapelemzés 2. rész
TP Bónusz 2024.06.19. - 2024.07.03.
60. Beholder Találkozó 2024.06.15. - Beszámoló
Varázsdimenzió lapelemzés 1. rész
Céhek átmeneti tiltása Új Nemzedékről

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022
Országjáró feladat 2020

A lista folytatása...
Varázsdimenziók lapelemzés 1. rész (13)
60. Beholder Találkozó 2024.06.15. - Beszámoló (3)
TP Bónusz 2024.06.19. - 2024.07.03. (1)
HKK várható módosítások, nerfek (július 1.) (61)
HKK kérdés? (47111)
Új HKK kiegészítő: Varázsdimenzió (143)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Tolvajakció profi módra
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A sárkány halála (Shadowrun novella)

"Úristen! Úristen! Azt vedd a kamerával! Gyorsan! Ó, istenem! Valami borzasztó dolog történt! A sárkány limuzinja eltűnt egy hatalmas robbanásban! Rohanó emberek mindenfelé... az utcát üvegcserepek borítják, valószínűleg a kitört ablakokból... az autót sehol nem látom! Joe, rajta vagy? Hol az a kurva kocsi? Te jó isten. Vedd az utcát. Ott volt az autó?! Oda kell mennünk - gyerünk, és TARTSD BEKAPCSOLVA AZT A ROHADT KAMERÁT, MERT SAJÁT KEZEMMEL ÖLLEK MEG! Oké, van kép és hang? Akkor gyerünk, ezt vedd a vállam fölött.

- Irena Naylor-t hallják a parlament épülete elől, ahol az imént rettenetes katasztrófának lehettünk tanúi. Úgy tűnik, az Elnököt... Istenem, el sem tudom hinni, hogy ezt kell mondanom!... úgy tűnik, meggyilkolták a Watergate Hotelből távozóban. Még... még semmi biztosat nem tudunk mondani a történtekről... sehol nem látni az Elnöki limuzin darabjait - az utcán heverő minden roncs a kísérethez tartozott, és nyoma sincs a sárkánynak. A hatalmas robbanás csak percekkel ezelőtt történt, és a biztonságiak ezekben a pillanatokban zárják le a helyszínt. Minden annyira hirtelen történt, még senki nem tud semmit, de... HÉ! HÉ, EMBER! A sajtótól vagyunk, szálljon le róla! Élőben közvetítünk, szemét gorilla, hagyja őt..."

Az ismert tények száma igen kevés, és könnyen összefoglalható.

Tény: Dunkelzahn váratlanul elhagyta a Watergate Hotelben rendezett, beütemezett beiktatási rendezvényt, huszonegy perccel azelőtt, mint ahogy a stábja előre eltervezte.

Tény: A Watergate-ből való távozása előtt közvetlenül Dunkelzahn telefonhívást kapott.

Tény: A hotelből való távozása után egy valószínűleg az úttestben elrejtett szerkezet felrobbant.

Tény: A robbanás megsemmisítette a limuzint, a kísérő biztonsági személyzettel együtt. Az ő holttestüket sikerült azonosítani; Dunkelzahn és a sofőr teste nem került elő, és semmi nyomát nem találták, hová tűnhettek.

Tény: A robbanás helyszíne fölött titokzatos mágikus jelenség keletkezett, mely eddig minden azonosítási kísérletnek ellenállt.

És ez minden. Az összes többi - a hírek és találgatások tömege, a hisztérikus gyanúsítgatások - csak spekuláció és képzelgés... vagy a még fel nem derített igazság felé vezető nyom.

2056 közepe - Az UCAS Kongresszusa hivatalosan is elfogadja állampolgárának Dunkelzahnt, az óriássárkányt. A Thomas Steele Elnök és Dunkelzahn közötti híres "kézfogás" a választások esélyesévé teszi a Technokrata pártot.

2056. november - Thomas Steele Elnök és James Booth alelnök fölényesen nyer, így megtarthatják posztjukat a "21. század legunalmasabb választása" után.

2056. december/2057. január - Kiderül, hogy a 2056-os választási eredményeket meghamisították; Betty Jo Pritchard, a Fehér Ház szóvivője érvénytelennek nyilvánítja a választást, és új szavazást ír ki. A Kongresszus jóváhagyja a rövid, nyolc hónapos kampányidőszakot, és a választás napját 2057. augusztus 7-ben (kedden) határozza meg.

2057. január/február - A kiválasztott személyek bejelentik indulásukat az elnökválasztáson. Közülük ötöt tartanak esélyesnek a poszt betöltésére: Arthur Vogel törp öko-jogászt; Dr. Rozilyn Hernandezt, a neves akadémikust és varázslót; James Booth-ot, a politikai visszatérésre vágyó egykori alelnököt; Franklin Yeats tábornokot, a katonás gondolkodású egykori hivatásost; és Kenneth Brackhavent, a rasszista kapcsolatokkal rendelkező seattlei üzletembert.

2057. február 1. - Kenneth Brackhaven hivatalosan is bejelenti jelölését egy seattlei gyűlésen.

2057. február 28. - Booth és Yeats nyilvános vita keretében mérik össze erejüket New Hampshire-ben. Booth veszít.

2057. március 15. - Dunkelzahn bejelenti indulását az elnöki posztért "Sárkánybeszéd!" című műsorában.

2057. március/július - A kampányidőszak láza elönti az UCAS-t. Az öt legesélyesebb jelölt folyamatos versenyben áll az elnöki címért, Booth egyre esélytelenebb.

2057. július 10. - Franklin Yeats tábornokot meggyilkolják egy seattlei hotel szobájában.

2057. július 18. - Yates élettársa, Anne Penchyk bejelenti, hogy a Yeats emléke iránti tiszteletből harcba száll az elnöki tisztért.

2057. augusztus 1. - A távolmaradási lapok elfogadásának utolsó határideje. Az UCAS Szavazóbizottságának ezután leadott lapok már érvénytelennek minősülnek.

2057. augusztus 7. - A választás napja. 11:23:34 PM: csekély különbséggel Dunkelzahnt hirdetik ki győztesnek.

2057. augusztus 8. - UCAS-szerte metahumánok, és más felébredt fajok ünneplik Dunkelzahn győzelmét.

2057. augusztus 9. - Dunkelzahn Elnök és Kyle Haeffner alelnök hivatalosan elfoglalják irodájukat Washingtonban. A városban több helyen is beiktatási összejöveteleket szerveznek.

10:23:08 PM - Dunkelzahnt meggyilkolják saját Elnöki limuzinjában, miközben a Watergate Hotelből távozik.

10:24:57 PM - Dunkelzahn halálának helyszíne fölött asztrális hasadék jelenik meg.

10:28:01 PM - Az FBI központjába beérkezik az első telefonhívás (az ötszáz közül), melyben a Vörös Hajnal terroristacsoport magára vállalja Dunkelzahn meggyilkolását. Az FBI komolytalannak minősíti a hívást, mert a telefonáló "a halálos lövedék"-ről beszél. A többi hívás nagy része is hasonló besorolás alá esik.

11:14:46 PM - Tanya Reilly, az UCAS hadseregének varázslója válik a halál színhelyén lévő mágikus jelenség első áldozatává, amikor asztráltestét beszippantja a hasadék, miközben a robbanás környékén asztrális nyomozást végez.

11:31:20 PM - A színhely környékét az asztrális testek számára veszélyesnek nyilvánítják. A hatósági varázslók "asztrális jelzőket" raknak ki figyelmeztetésül.

2057. augusztus 10. 02:32:37 AM - Kyle Haeffner leteszi a hivatali esküt, mint a Kanado-Amerikai Egyesült Államok új Elnöke.

2057. augusztus 10. 07:35:12 AM - Kyle Haeffner Elnök találkozik Richard Scott-tal, a Legfelsőbb Bíróság Elnökével, és utasítja a Dunkelzahn meggyilkolásának körülményeit vizsgáló Scott Bizottság létrehozására.

2057. augusztus 10-11. - Tüntetések kezdődnek az UCAS legtöbb nagyvárosában. A második Harag Éjszakájáról terjengő pletykáknak hamar vége szakad, amint az UCAS hadserege, a helyi rendőrség és állítólag az Ares Macrotechnology biztonsági erői véget vetnek a jelentősebb megmozdulásoknak. Ennek ellenére a tüntetések tovább tartanak.

2057. augusztus 12. - Haeffner Elnök a Kongresszus előtt Nadja Daviart ajánlja az alelnöki posztra. A Kongresszus és a UCAS lakosságának egy része megdöbben, de az Elnök lépése mérsékli az utcai zavargásokat. Az Elnök kijelenti: "Daviar volt Dunkelzahn hangja, és emlékének benne kell tovább élnie". A szavazást elhalasztják, ameddig a Scott Bizottság ki nem hallgatja a nőt.

2057. augusztus 15. 09:31:00 AM - Nadja Daviar a washingtoni Watergate Hotelben felolvassa Dunkelzahn végrendeletét. Néhány tárgyat rögtön szétosztanak a megjelentek között, de a hagyaték nagyobbik részének kifizetését csak szeptemberben kezdik meg.

2057. augusztus 15. 09:31:07 AM - A végrendelet több nyilvános fórumon is elterjed, közöttük az Új-Anarchista Shadowland BBS-en is. Nem derül rá fény, honnan jött a szöveg, és ki küldte el.

2057. augusztus 15. 04:53:34 PM - Nadja Daviar megtartja első sajtótájékoztatóját, mint a Draco Alapítvány igazgatótanácsának elnöke.

2057. augusztus 18. - Haeffner Elnök újabb meglepő lépést tesz, teljes listát terjeszt be azok nevével, akiket a kabinet posztjaira javasol. Ezzel radikálisan eltér a hagyományos eljárástól, miszerint az Elnök egyesével terjeszti be a jelöltek neveit. A Kongresszus ismét elhalasztja az ügyet, ameddig a Scott Bizottság ki nem hallgatja Haeffnert és Daviart.

2057. augusztus 22. - A végrendelettel kapcsolatos első "árny-információ" feltöltésre kerül a Shadowland BBS-re a rendszeroperátor, Káosz Kapitány által.

2057. augusztus 25. - Kijelölik a Scott Bizottság tagjait. Haeffner Elnökkel szeptember 5-én elkezdődnek a kihallgatások.

2057. augusztus 31. 02:55:23 AM - Káosz Kapitány feltölti a Shadowland BBS-re a végrendelet által érintettek listáját.

2057. szeptember 1. - Daviar nyilvánosságra hozza a Draco Alapítvány igazgatótanácsi tagságának listáját. A legtöbben olyan emberek, akik előtte semmilyen hivatali pozíciót nem töltöttek be.

2057. szeptember 3.- november 10. - A Draco Alapítvány megkezdi működését újonnan alapított főhadiszállásán. A világ hatalmainak képviselői Washingtonban gyűlnek össze, hogy átvegyék örökségüket.

2057. szeptember 5. - A Scott Bizottság megkezdi Haeffner Elnök kihallgatását. Scott Főbíró bejelenti, hogy a bizottsági kihallgatások jegyzőkönyveinek másolatait minden kihallgatás után a nyilvánosság elé tárják, amennyiben a Bizottság többsége beleegyezik.

2057. október 2. - Káosz Kapitány információkat tölt föl a végrendeletben említett tárgyak némelyikéről.

2057. november 11. - A Draco Alapítvány december 3-ig bezárja kapuit. Innentől minden hónap 3-án kinyitnak, és pontosan egy héten keresztül teljesítik a hagyatéki kívánságokat, illetve intézik egyéb nyilvános ügyeiket.

2057. november 8. - A Scott Bizottság kibocsátja első hivatalos állásfoglalását Alfa Meghallgatás #1 néven, melyben tisztázzák Kyle Haeffner Elnököt a vád alól, miszerint részt vett volna Dunkelzahn Elnök meggyilkolásában.

2057. november 12. - A Scott Bizottság elkezdi Nadja Daviar meghallgatását.

2057. november 14. - A Kongresszus belekezd a Haeffner Elnök által benyújtott jelöltlista megtárgyalásába.

Szerző: DC Insider.

Dunkelzahn Elnök meggyilkolása a legmegdöbbentőbb politikai merénylet 2016 óta, amikor néhány hetes eltéréssel, szinte egyszerre ölték meg a világ négy nagyhatalmának vezetőjét. A sárkány halálának hirtelen bekövetkezte megrázta az egész UCAS-t. Mindaz a feszültség, ami a 2056-os érvénytelen választások óta országszerte egyre csak halmozódott, és az új elnök kinevezésével csillapodni látszott, hirtelen a felszínre tört. Kisebb tömegmegmozdulások következtek UCAS-szerte, a kormányzat pedig a szükségállapot bevezetését fontolgatta. Szerencsére a helyi hatóságok mindenhol kezelni tudták a problémát... legalábbis egyenlőre. De a nagy kérdés, ami mindenki fejében ott motoszkál: "Ki tehette?"

A Dunkelzahn halálát övező rejtélyek még nem tisztázódtak. Tudjuk, hogy az Elnök a sok beiktatási összejövetel egyikén vett részt aznap éjjel DC-ben. Innentől azonban a "szakértők" véleménye különbözik. Néhányan úgy tudják, telefonhívást kapott, mások szerint a Titkosszolgálat kérésére távozott, bizonyos szemtanúk szerint egyszerűen csak fáradt és kimerült volt. Akármelyik ok miatt is, de a lényeg hogy kimentette magát, elhagyta a nagytermet, és a várakozó limuzinhoz sétált. A limo elindult vele, de még ötven yard-ra sem járhatott a hoteltől, amikor egy robbanás a levegőbe emelte. A detonáció megsemmisítette a limuzint, és tátongó krátert hagyott az út közepén. A fák és más közeli objektumok ledőltek, vagy darabokra hullottak.

A Szövetségiek azonnal kordont vontak a terület köré, és értesítették a legtapasztaltabb törvényszéki szakértőket és nyomozócsoportokat. A nyomozást nehezítette, hogy csak kevés maradványt találtak a robbanás helyszínén. A hozzám eljutott információk alapján nem bukkantak holttestre a robbanás középpontjánál, bár az Elnök biztonsági kíséretét sikerült összekapargatni. A tragédiát követően, kb. húsz méterrel a kráter fölött különös, a szivárvány minden színében ragyogó fényjelenség tűnt fel, és azóta is ott van. Az UCAS mágikus specialistái szerint valamiféle asztrális/mágikus manifesztáció, de pontosabbat ők sem tudnak mondani. Valójában, eddig egyetlen értelmes tippjük sem volt.

Az UCAS kormányzata hivatalosan az FBI-ra bízta a nyomozás lefolytatását. A potenciális elkövetők listája igen hosszú, és akkor még nem is túloztam. A főbb gyanúsítottak: az alelnökből Elnökké előlépett Kyle Haeffner (azonnal le is tette az esküt), az alelnöki szék várományos Nadja Daviar, Dunkelzahn politikai ellenlábasai, közelebbről meg nem határozott "ellenséges külföldi szervezetek", valamint az Alamos 20.000-hez és a Humán Nemzethez hasonló fajgyűlölő terroristacsoportok.

Kyle Haeffnernek valóban lehetett motivációja. Dunkelzahn halálával ő lett az UCAS Elnöke. Haeffner egy másik beiktatási partin tartózkodott a detonáció pillanatában, valamint a holléte pontosan dokumentálva lett a sárkány halálát megelőző néhány napban. Tehát lehetséges, de nem valószínű, hogy Haeffner állt a gyilkosság mögött. Haeffner a tragédia után rögtön kapcsolatba lépett Richard Scott-tal, a Legfelsőbb Bíróság Elnökével és utasította egy, az Elnök halálának körülményeit megvizsgáló bizottság létrehozására. A Scott Bizottságot az 1964-ben felállított, Kennedy-ügyben nyomozó Warren Bizottság mintájára hozták létre. Szerintem az első meghallgatott tanú maga Haeffner lehetett; nem végezhetett volna hatékony munkát a kormány élén, ha nem esik át gyorsan a dolgon, és nem tisztázzák formálisan a vádak alól.

Nadja Daviar, aki az utóbbi nyolc évben Dunkelzahn tolmácsa és személyi tikára volt, a legtöbb ember számára a Második Számú Gyanúsított. Daviar mindenki másnál jobban ismerte a sárkány gondolkodását, és nagyot szakított a halálával - Haeffner őt nevezte ki alelnöknek, valamint ő lett Dunkelzahn hagyatékának intézője. Másrészt viszont, olyan emberről beszélünk, aki két évtized után hidegvérrel képes megölni közeli jó barátját... és elég ravasz ahhoz, hogy tervét titokban tartsa Dunkelzahn előtt. Daviar tehát lehetséges - de hogy mennyire valószínű? Majd a bíróság eldönti. A Scott Bizottság őt hallgathatta ki másodiknak. A Kongresszus ugyanis nem fogadná el alelnöknek, csak ha a Bizottság előtt tisztázódik.

Dunkelzahn politikai ellenfeleinek egyike is lehetett a tettes, bár a gyilkosság semmiféle politikai előnyhöz nem juttathatta őt. Az UCAS alkotmánya világosan meghatározza, ki töltheti be egy cselekvőképtelen vagy halott Elnök helyét, és a választási ellenfelek közül egyik sem jöhetett szóba. Ha bármelyikük előnyt akart volna kovácsolni a halálából, már a választási kampány alatt kicsinálta volna, ahogy azt Yeats tábornokkal is tették. Ennek ellenére, a rivális jelöltek valamelyike megölethette azért is, hogy hatást gyakoroljon az UCAS politikai életére. (A "ha nem megy szavazással, próbáld golyóval..." taktikát mindig is kedvelték a politikai szélsőségesek.)

Annak lehetősége is felmerült a nyomozás során, hogy valamelyik külföldi hatalom áll az ügy hátterében. Lehetséges, hogy külföldi ügynökök helyezték el a Dunkelzahnt megölő bombát annak reményében, hogy meggyengítik az UCAS-t. A sors fintora, hogy Dunkelzahn volt az egyik legkevésbé vitatott jelölt sok külföldi hatalom szemében - de ez még nem tisztázza őket a gyanú alól.

Az "ellenséges külföldi hatalmak" kifejezés alatt a megatársaságok értendők. Kétségkívül bármelyik nagy cégnek megvoltak az erőforrásai a merénylet végrehajtására, és eddig is minden lelkiismeret-furdalás nélkül avatkoztak bele más nemzetek politikájába, ha érdekeik úgy kívánták. Egyik cég sem viseltetett különösebb gyűlölettel a sárkány irányában, de hát egy jó kártyajátékos soha nem árulja el magát.

Végül vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, hogy egy terrorszervezet áll a robbantás hátterében. Eddig több mint 500 terrorista csoport vállalta magára a felelősséget. A kormány szerint a legtöbbjük - ha nem az összes - komplett idióta, de a biztonság kedvéért ilyen irányban is folytatnak vizsgálatokat. Talán egy maroknyi - nem több - szervezet rendelkezik megfelelő erőforrásokkal, és ezek közül szinte mindegyik ellenezte Dunkelzahn Elnökké választását. De ezek közül még egyik sem jelentkezett.

Nézzünk szembe a tényekkel, ez bizony nem egy szokványos elnökgyilkosság volt. Nem egy sima "nekem van igazam, te vagy a hunyó" stílusú akcióról van szó. Dunkelzahn megölésével nem csak az UCAS-nak tartottak be - hanem a világ összes metahumánjának, rengeteg sárkánynak, az S-K-nak és a többi megatársaságnak, mágusoknak, sámánoknak... a fenébe, talán még a szellemeknek is.

Írta: Lombardi
A cikk az Alanori Krónika 53. számában jelent meg.

(A szavazáshoz be kell jelentkezned!)
(átlag: 24 szavazat alapján 4.9)

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Éjszakai műszak (Shadowrun novella).

Létrehozás: 2004. március 31. 14:55:17
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.