Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Mákrózsa
(Túlélők Földje)
Küldd el képeslapként!
A legsűrűbb bozótosban nő ez a fekete, rózsaszerű virágokat bontó bokor. Tömény, fűszeres illatát már messziről meg lehet érezni. Sokak szerint, aki sok mákrózsát szagol, örökre elalszik, mások szerint kiváló komponens szerelmi bájital készítéséhez. Hogy kinek van igaza ezzel kapcsolatban, nem lehet tudni. Vajon kiderül majd a játékból?
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás – zárás
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Turbó turbó (581. tudati képesség)
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
Lapötletek (64959)
HKK kérdés? (47085)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8137)
Legendák Viadala (41)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hát, "konkrét megcáfolás" ide vagy oda, a top 9-ből (13 vagy több pontosok) 6 epikus volt, ez simán teljesíti az "epikus-feszt" kitételt, tehát ezt jól gondoltuk, hogy ez jön.

Viszont komoly pozitívum (ezt is írtam már korábban is), hogy elég sok különböző lappal játszottak ezek az epikusok. Természetesen a bennmaradt good stuff kontroll spike-ok mellett.
 
Rögtön javítom!

Ill tegnap jelezte vki, hogy a helyszíneket még "be lehetett csempészni" a pakliba, ezt is korrigáltuk.
 
Jól értem, az a kérdésed, miért "Tiltott mágia" a nemzeti 2. napjának a formátuma?

Erre a kérdésre már nagyon-nagyon sokszor válaszoltam, de leírom még egyszer:

Olyan formátumot kerestünk, ahol a használt lapkészlet a lehető legnagyobb mértékben különbözik a hagyományostól, emellett jelentősebb mértékben próbára teszi a pakliépítő tudást is.

Ami még szóba jöhetett volna, egyszín, kétszín, egylapos, ezek és a hagyományos lapkészlete és paklijai közt óriási az átfedés, sajnos. Ami jelentősen eltér még, a Veszélyes faj, a profik ezt nem igazán szeretik.

De az elmélkedésen túl vagyunk már, elég sok tiltott mágia verseny volt, én is vettem már részt rajta, szerintem elérte a célját, nagyon más lapok, más paklik vannak, nagyon sok a meglepetés és elég jól lehet paklikkal kísérletezni, sok ötletes paklit láttam már, nagyon jó élmény volt, hogy nem az unalomig ismert és játszott spoilerek jöttek szembe.
 
De nem az a baj, hogy nincs olyan formátum, ahol ki lehet jelenteni, hogy nem lesz tiltás a következő fél évben.

Az a baj, hogy miért ezt kellett az év legnagyobb versenyére választani?
 
A Quwarg hangyabűvölőt még mindig tiltott lapként kezeli mind a két pakliszerkesztő TM versenyformátumon.
 
Eljutottunk oda ahova általában szoktunk.
Elengedtem.
Legyen tánc.
 
Tehát

"Állj, vagy lövök"

helyett

"A fegyverhasználat alapjául szolgáló cselekmény abbahagyására irányuló felszólítás."

Hát, elvben mindent lehet, csak kapacitás nincs erre feltétlenül.

Bennem egyébként már felmerült néhányszor (viccen kívül!), hogy a Beholder Kft-t Beholder Rt-vé kéne alakítani, bárki vehet belőle részvényeket, és MINDENT az égadta világon teljesen transzparansen, a részvényesek (játékosok?) bevonásával csinálunk, és minden létező döntést is az ő szavazatuk hoz meg.

De amíg ez nem valósul meg, addig sajnos ez marad így, nem fogsz rálátni minden létező folyamatra, hogy mi mért van úgy, ahogy. Mint ahogy egy szoftver megrendelésekor sem várhatod el, hogy amikor írják neked a programot, végig ott állhass mellette, és minden egyes programsorról elmagyarázzák, mit csinál és mi szükség van rá. Maximum annyit tudok tenni, hogy a fórumon szabad időkapacitásom függvényében próbálok segíteni és a kérdéseket megválaszolni. Ennél több információhoz legfeljebb akkor fogsz tudni jutni, ha magad is tesztelő vagy.
 
A lebegtetés alatt a teljes idáig tartó folyamatot értem ami komunikációs szinten történt a tiltólista maszírozása kapcsán. Mindez vezetett nálam odáig, hogy a cikkben szereplő alábbi mondatrész nem feltétlen megygyőző, hogy valóban nem lesz mondjuk kitiltva valamely top pakli kulcs lapja a behós után.
"Azt reméljük, hogy a Nemzetiig már nem kell változtatni, "


Én valami hasonló kommunikációt tudnék elfogadni:
A nemzetiig ez a lista már csak egy esetben változhat, ha a Beholderes verseny tapasztalatai alapján a tesztelői brigád 2/3-a EGY-MAXIMUM KÉT lap esetében úgy dönt, hogy a jelenlegi metát tönkretévő kombó miatt muszáj belnyúlni a metába. Ezen döntés legkésőbb szept 4.ig megszületik.
Ez szerintem elég korrekt és megalapozott kommunikáció lenne.Követhető és védhető.

Továbbá kiváncsi lennék arra a vitára/szakmai diskurzusra, ami tárgyalja a tiltandó lapokat és a ködharcos a ködnerf mellett is mindenképp listán maradása mellette érvel,de egy kreatív termik kapcsán viszont a legalitás mellett teszi le a voksát. Számomra ez elég felemás,mindezt mondom úgy hogy nem akarok ködharcossal játszani és a termik létetzése sem zavar a formaton, csak szakmailag elég fura...
 
Az nem jó megoldás, hogy a "max 1 hónappal nemzeti előtt" legalább annyira módosulna, hogy "legkésőbb a behos TM utáni hétfőn" történik utoljára módosítás?
 
JuFe nincs semmiféle "lebegtetés". Soha se HKK-ban, se más TCG-ben ilyen nem létezett hogy ki lehetett volna jelenteni, hogy a következő fél évben semmilyen lap nem lesz se tiltva, se nerfelve, ez felelőtlen ígérgetés lenne, nem is értem, hogy egyáltalán az igény erre honnan jön. Emellett viszont azt is megígértem sokszor, hogy csak úgy mert statisztikailag jól teljesített már nem fogunk ezután lapot tiltani. A kommunikáció ezzel kapcsolatban teljesen egyértelmű volt.

A felkészülhetőségről, szerintem azt ezerszer jobban befolyásolja (és módosíthatja), hogy a legutóbbi X versenyen milyen paklik szerepeltek jól. Hiába raktad össze márciusban a paklidat és öntötted betonba, hiába nem tiltanak ki belőle semmit, ha közben olyan paklik jelennek meg a metában, amik ellen jó eséllyel veszít, akkor muszáj lesz változtatnod. Nem csak a Tiltott mágián, a hagyin is.

Nyilván próbálunk megfelelni mindenféle közösségi igénynek, ezért is szögeztük le mikor módosulhat még a lista, és ehhez tartottuk is magunkat.
 
A Kybernél azért eléggé látszott, hogy a bilincsre fogja kényszeríteni a gyűjtőgent, nem megölni. Jöttek is az eredmények. Ettől még kicsit túl atombomba volt a lap, viszont egy valódi, tier0-1 versenydeck ellen készült, és valóban side lap volt. Ja és az akkori védnöki programban, sokat gyengítve.

A Kreatív sokkal inkább megölte a Korlátot, ez már azért látható. Nyilván, ha épp kevesen játszanak Rhattal, mint a TM-en, akkor kevésbé, de hagyin csúnyán. És az nem volt tier1, tier0 meg főleg nem. És a Kreatívot simán játsszák alapból, 3-at, top paklikban. Ha nem dobatnak, akkor is táp több pakliban, emiatt már az 1. meccset is tudta hozni sokszor, ha belenézett 1 dobatás.
 
Én is Ákossal tudok kb egyet érteni, nekem most már egyedül ezzel a lebegtetéssel van bajom.A format megvalósítása olyan amilyen(én a TM-et szeretem amúgy,egyedül a narancs lap tiltogatással nem vagyok kibékülve).
Sokkal egyértelműbben kellene kommunikálni és mindent jobban időzíteni, hogy a versenyre való készülés is ütemezhetőbb legyen. Családos emberek vagyunk már nagyon sokan, akik ezt a szekeret toljuk.Nem fér bele, hogy nem lehet felkészülni az év legnagyobb versenyére ütemezhetően mert "lehet" valami történni fog.
 
A termiket a tiltólista 1. körében tiltani kellett volna, amikor azok a lapok kerülnek tiltásra, amik hagyományos környezetben is gyakran előfordulnak. Gyakorlatilag minden ilyen lap tiltva lett, kivéve a termik.

Nekem ez a bajom a termik nem-tiltásával.
 
Természetesen van aminek a tiltásával nem értek én se egyet, persze kérdés mennyire tudom én ezt jól megítélni.
Például milyen veszélyeket rejtett az
Álomvilág,
Az élet földje,
Burástyaterritórium,
Dünetenger,
A hét törzs főnöke,
A tenger gyermeke,
Alanor,
Egérút,
Örök harag,
Öshangya inváziómester,
Roxati leszámolás,
Szírén ősanya,
Varell ónix istenség.

De tudomásul veszem, hogy könnyebb volt úgy tiltani, hogy minden UR és minden helyszín.
 
Én sem szeretem a kreatív termiket. Nem a játékereje, hanem a mechanikája okán, de ez nagyobbrészt szubjektív ellenszenv.

Azt azért nem árt tisztán látni, hogy ennek a TM készletnek is, mint minden más lapkészletnek van egy teteje. Mindig meglehet(ne) találni a lapok top 10%-át amit a többség használ. Ezt a gyomlálást a végtelenségig nem lehet folytatni, mert a vége egy gyngy verseny lesz(lenne), ahol megint lehet(ne) találni top lapokat.

De ez a készlet még bőven játszható. Vannak persze paklik, amik eléggé be vannak határolva. Például a xenó epikusba mondjuk 35-38 lap szinte gondolkodás nélkül kerül be, és a maradék ami ad egy pici mozgásteret. A szabálylapok és hordapk-k terén azonban jóval szélesebb a paletta. Szóval csatlakozom Ákoshoz, a formátum nem tökéletes, a lapkészlet és a tiltott lapok skálája sem az, de az nem igaz, hogy nem játszható a formátum.

Azzal kezdtem, hogy a termiket én sem szeretem.
De én élénken emlékszem, arra mikor a kyber megjelent, hogy micsoda sírás ment miatta, hogy megöli a gyűjtőgeneráló paklikat... a puszta jelenléte, a működési mechanizmusa, és hogy így meg úgy...
Nos, nagyon nem ölte meg.

A kreatív termik sem öli meg a dobató koncepciót. Szombaton én is beleszaladtam egy X=3-ért kijátszott zytannal, egy termikbe. Babumm. Számoltam vele, és nem emiatt vesztettem el azt a partit.
 
Kezdőként a meglátásom, hogy a tiltott mágia az a formátum ahova teljesen új paklit kell összetenni és emiatt egy ideig sokféle paklival és lapokkal találkozhat az ember. Az, hogy ez jó vagy sem már ízlés kérdése.
Mivel ez a formátum lesz a Nemzetin ez annyit változtat, hogy a tiltott lapok listáját a lehető legkorábban véglegesíteni kell, mert különben nem lehet rá készülni.
Szerintem ez az ami későn történt meg és érdemes tenni az ellen, hogy később ez ne történjen meg ismét.
Azt, hogy a lapok tiltása hogyan történt érdemes lenne a későbbiekben nyilvánossá tenni.
Pl: Az a lap került tiltásra, melyet e szakértő grémium (érdemes felsorolni kik vannak benne) 3/4 arányban megszavaz. Ezek alapján a következők lettek tiltva:
1, minden helyszín 10/12,
2, X nevű lap 9/12
arányban szavazták meg.
ÉS utólag már nincs lehetőség a tiltólista módosítására.
 
Nemtom miért vagytok 1 - 1 lapra így ráparázva. Úristen kreatív termik. brühühü.

Tiltott mágia lesz, meg kell találni a legerősebb paklit, vagy a legerősebb paklik (jelenleg az epikusok) ellen jó paklit és hajrá. Kicsit kimozdít a komfortzónából, lehet sokat agyalni és tesztelni, váratlan narancs lapokat, koncepciókat, kombókat előhúzni. Nekem tetszik és nem érdekel, hogy lesz-e kreativ termik vagy sem.

Viszont a lista véglegesítést én is adom.
 
Most már ezt el is engedem, hadd jusson hely másnak is (ebben asszem pont voltak bírálatok előttem is már többektől).
 
Akkor csak ebbe a komonikációs fiaskóba kár volt belesétálni. Elég lett volna várni egy-két nagyobb versenyt és a felmerült kérdéses lapokat mint az időlassító vagy a ködharcos és a várhatóan kitörő Makó féle lázadást(bocs, de Te írsz átlagban megalapozott meglátást elsőnek) egy tempóval egy cikkben elfojtani. "Köszönjük az észrevételeket a tesztelő csapat a visszajelzések alapján ezeket szavazta meg, ezeket meg nem, változás már nem lesz"
Ebbe azért a többség könnyen bele tudna nyugodni...
Amúgy még nem késő
 
A tiltott narancslapokkal is ez tortent?
 
Gyakorlatilag ez történik, azzal a különbséggel, hogy külsősöket nem vonunk be, és a legelején lehetetlen lett volna végleges listát csinálni (egy kiegészítőt sem lehet úgy megtervezni, hogy kitaláljuk a lapokat és rögtön mehetnek a nyomdába), időről időre igazítottunk a listán. Itt a végén ami változás nem lett megszavazva, hogy a Ködharcost visszaengedjük és az Időlassítót kitiltsuk, de a többi döntés eléggé egyöntetű volt. De végtelen számú olyan tiltólista létezik, amelyik ugyanúgy tökéletes lenne, mint a mostani, és épp ezért a végtelenségig lehet vitatkozni is ezen.
 
És 0.: Van egy jó tesztelő csapatom, eléjük teszek 6-7 korrekt formátumot, közte ezt, oszt legyen megszavazva, melyik legyen a Nemzetin. Márciusban mondjuk. A 6-7 fontos.
De ez már meddő, most már úgyis ez lesz. Talán jövőre.
 
Nyilván volt egy csomó tiltott mágia verseny, mivel ez a nemzeti 2. napja, csak kell tartani felkészülési versenyt. Még ha az nem is 100%-os (tiltódhatnak ki lapok később).

Azzal egyetértek, hogy a tiltólista sosem lesz 100%-os.

Viszont ha egy lapot ennyire sokan még hozzá szeretnének csapni a tiltólistához, akkor szerintem ezt meg kellene fontolni.
 
Én azt tettem volna:
1, van egy jó tesztelő csapatom, akik átlátják a játékot, velük összeírattam volna a keretet.
2, van még rajtuk kívül pár jó játékos pl HSZ top 15 vagy pl. Dév, Zsolti akik már nem feltétlen aktívak, de segítőkészek és hallottak már talán valamit a játékról.
3, kiküldeni nekik egy excelt, ez a keret, ezen felül van javaslat +indok esetleg a listából ellenvélemény + indok. Ezt pl egy foil promo lapért ha kitöltik és visszaküldik
4, ezeket az exceleket pb 1 óra alatt fel lehet dolgozni és voalá kész egy egész korrekt tiltólista
 
A formátum céljai ezek voltak: jelentősen különbözzön a hagyitól, próbára tegye a pakliépítési tudást. És igen, az elején sokan kételkedtek a formátumban. De azóta volt egy csomó verseny, és kiderült, hogy a fenti célok teljesültek. Szóval szerintem ideje felülvizsgálni az álláspontodat.

Azon meg ne rugózzunk, hogy "X lapot tiltani kéne, Y lapot meg nem kéne". Egy fix pool van, mindenki számára azonos, mindenki azonos feltételek szerint versenyez, ez a lényege minden korlátozott formátumnak. A hagyin is vannak szeret meg nem szeret lapok, csak ott sokkal nehézkesebb a környezetet utólag egyensúlyozni.

Balázs, erre végképp nem tudok mit mondani, továbbra is ezt az epikus dolgot ismételgeted, amit előtte statisztikákkal már konkrétan megcáfoltam. De egyébként meg hadd kérdezzem meg, olyan hatalmas baj lenne, ha egy versenyen éjfattyakkal, xenókkal, drakolderekkel meg más etnikummal is játszanának, és nem csak a bejáratott good-stuff kontroll paklik dominálnának, mint mindig?
 
Leírtam, mi a gond vele, főleg Nemzetin. Valamint a pécsi eredményekből azt látom, elég nagy 5-lap-epikus feszt várható azoknál, akik nyerni akarnak.
Meg amit már többen leírtak, a felkészülési verseny minden, csak nem az (talán ez a probléma most már elmúlik).
 
Egy csomó versenyjátékos is folyamatosan hajtogatja hogy ez egy rossz formátum különösen nemzetire a jellege miatt, de sikerült azt az egy embert kiszemelni aki nem jár aktívan versenyre (bár az én tapasztalataimat részletesen ismeri) és ellene személyeskedni, szép munka
 
Vagy inkabb el kene engedni ezt a formatumot, plane ezzel a feloldalas "par narancs tiltassal".


Azt látom, hogy ezt az eleje óta ismételgeted, mint egy szerzetes az imáját.

De az nem tudom, feltűnt-e, hogy a Tiltott mágián
1.) más paklik, más lapok játszanak, mint a hagyin (ez volt a cél, teljesült)
2.) a meta legalább annyira változatos, mint hagyin
3.) a színek megoszlása, aránya még jobb, mint a hagyin
4.) agyalni kell, hogy mi a legjobb pakli, tesztelgetni, nem az unalomig ismert hagyi paklikat másolják, a játéktudás mellett a pakliépítés is próbára van téve

Akkor végülis mi a gondod vele? Ez nem egy vallási, politikai meggyőződés, amit akkor is hajtogatnod kell, amikor már réges rég rájöttél, hogy nincs igazad...
Ha tényleg kíváncsi vagy rá, gyere le a versenyre, próbáld ki magad, mielőtt véleményt mondasz róla...
 
Na azért erről megnéznék egy statisztikát, hogy az átlag játékos hányszor kap ki amiatt, hogy eldobatják a lapjait, meg hányszor azért, mert a dobatásába beleraktak egy termiket...
 
Nem az a lényeg, hogy hány pakliban használják ténylegesen. Azért nem használja mindenki mert inkább senki nem rak már dobatást a deckjébe, mert ha valaki mégis játszik vele, amibe elég egyszer belefutni egy versenyen, instant kikaptál ha rádrakják. Sose volt akkora probléma a játékban a dobatás, hogy ennyire drasztikus ellenlap kelljen ellene. Ha konzisztensen jó versenyeredményre mész egyáltalán nem vállalhatod be, hogy egyszer kikapj emiatt, inkább nem rakod be a dobatást. De ez meg pont az ellenkezője annak aki a TM lényege lenne, van csomó okés lap amivel lehetne próbálkozni (pl ott a kiüresedett kenny, úgy fog kirotálni hogy egy egyáltalán nem fos lap de a kreatív miatt sosem fog esélyt kapni deckben), szóval 1 lap maga gatekeepel egy csomó lapot amiben most már lehetne potenciál.
HF
 
 | 1 | 2 | 3 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.