Vissza a Főoldalra
 

Hírek, változások
Mi is az az Álomfogó?
Az Álomfogó világa
Megjelent kiegészítők
Szabálykönyv
ÁFK-t forgalmazó boltok
Rendelés
ÁFK klubok
Lapkereső
Versenykiírások
Álomfogók Szövetsége
Versenyszabályok
Versenyszervezőknek
Chat, üzenőfal
Fórumok
Toplisták
Letöltés
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

Az Álomfogó világa - Sámánviadal

A Sámánviadalok rövid története
(az Álomfogó-kártyajáték háttere)

A Világfa, azaz a Tetejetlen Fa a Mindenség, melynek a Valóság csupán egyetlen, picinyke szelete. A Világfán mindent megtalálsz, ami volt, van és lesz, sőt, azt is, ami állítólag puszta kitaláció. Három szintjén laknak az álmok, a mondák, a regények és a filmek szereplői. Legalsó része a Gyökérszint: a sötét árnyak, a holt lelkek, a Gonosz birodalma, ahol rontó boszorkányok, eleven csontvázak, trollok, mocsári szörnyek, sötét mágusok, lélekvámpírok és ártani akaró hüllők várnak áldozatukra.

Fentebb a Törzsszint világaira lelsz, mely magában foglalja a Valóság összes lényét, emberét, s azokat a kitalált, megálmodott teremtményeket is, akik koboldokként, manókként, beszélő állatokként, s még számos más formában ismertek.

A Világfa legfelső, harmadik területe a gyönyörű Lombszint: a sárkányok, tündérek, csodás madarak, és a levelek között rejtező huncut, máskor gonosz, veszedelmes "aprónép", más néven a tündérek birodalma.

A Tetejetlen Fát az idők kezdetén Égi Atyácska ültette, hogy legyen az ürességben helye a Valóságnak és minden egyéb dimenziónak. Mikor a Világfa elég nagy lett, Égi Atyácska kiválasztotta annak legfelső ágát, közvetlenül a Nap és a Hold alatt, s azon egy darabka földből megformálta az Álmodozás Gallyvilágát. Eme nyugalmas helyen leheveredve Égi Atyácska teremtő álomba merült, és sorra életre álmodta a Valóság első lényeit: az embert, a növényeket és az állatokat. Eztán felébredt, és Eleven Tüzet gyújtva, maga köré hívta fiait és lányait. Ott ült Napkirály, Holdkirály, Lassúléptű, Szélúr, és mind, a többiek, akik korábban a Mindenség megálmodásában segítségére voltak.

"A Világfa gyökeret vert, törzse vastag, lombja dús." - szólt Égi Úr - "Immár gyönyörködhetünk bennük."

Gyermekei és unokái azonban merengve néztek az Eleven Tűzbe. Látszott arcukon, hogy elégedetlenek. Végül a legkisebb unoka, Szikravágta szólalt meg:

"Szép, amit álmodtunk, de a Világfa szinte üres. A Gyökérszint sötétjében alig néhány gyík neszez, a Törzsszinten árva hangyák kóborolnak, a Lombszinten csakis a bátyám, Szélúr motoz, a Valóságban pedig tétova emberek bóklásznak. Engedj álmodni minket tovább, hogy benépesítsük a Mindenséget."

Égi Úr sajnálta, hogy legkisebb unokája ily sivárnak érzi az Álmodott Teremtést, mégis megrázta ősz fejét.

"Ne álmodjatok többet, mert úgy másból sem áll majd a létezéstek, mint csukott szemű merengésből. Inkább engedjük meg az embereknek, hogy Teremtő Álmokat lássanak, s ami azokban felbukkan majd, az mind keljen életre, s kapjon helyet a Tetejetlen Fán, a maga szintjén."

Így történt, hogy az akkor még barlangokban lakó emberek közül néhányan Teremtő Álmokat kezdtek látni, s azokat dalokban, regékben adták egymásnak tovább. Álmaik lényei, csodás tájai pedig mind helyet kaptak a Világfán, a magukhoz illő szinten. Eközben pedig Égi Atyácska lányai, fiai, unokái lejártak az emberek közé, és az arra leginkább érdemeseknek átadták a teremtő révülés bűvös titkait, hogy ne csupán álmodják, de be is járhassák új világaikat.

Számtalan esztendő telt el. A Valóság földgolyóját benépesítették az emberek, s minden népnek saját révülői, varázstudói születtek, akik a mágia más-más ágát birtokolták. Létrejött a Nyugati-, és Keleti Varázsvilág, és Égi Atyácska gyermekei már csak ritkán látogatták az embereket, mert jobbnak látták saját útjukra engedni őket.

Történt pedig i. e. 357-ben, hogy a Keleti Varázsvilág révülői közül a sámánok, az ősök szellemei és a dobolók, kik a zene mágiáját űzték, megalapították a Jurták Szövetségét, s azon belül a Három Világ Tűzkörét. A Jurtaszövetség azért jött létre, hogy összefogja a bűbájhoz értő, teremtő álmokat látó és beutazó révülők minden fajtáját. A Tűzkörök a Gyémánt Jurtának nevezett legfőbb hatalom hivatalai lettek, melyek arra voltak hivatottak, hogy a Gyökérszint, a Törzsszint és a Lombszint ügyeit intézzék, különösen akkor, ha azok valamiként kapcsolatba kerültek a Valósággal. Az éberek, vagyis a varázstalan, álmaikat gyermekded látomásoknak gondoló emberek ekkor már sokkal többen voltak, mint a révülők, s az utóbbiak rejtették előlük a mágikus tudást, ami csak félelemmel töltötte volna el az ébereket.

A Keleti Varázsvilág bűvereje az Egy Sárkányból áradt, mely maga az eleven Természet. A Sárkányt őrizni, vigyázni, óvni és zabolázni hivatott révülők úgy döntöttek, hogy minden hetedik évben Hét Sárkányőrt választanak maguk közül, akik (a Jurtaszövetség megbízásából) vigyázzák a Sárkányt, és felügyelik a Három Tűzkör hivatalait. A Tűzkörök élére szintén minden hetedik évben tűzvigyázókat neveznek ki, hogy az vezesse a hivatalokat, mivel a sárkányőröknek erre már nem lett volna elég érkezésük.

Nagy hatalom, óriási felelősség jár a sárkányőr és tűzvigyázó tisztségeivel, így nem csoda, hogy a kezdetektől versengés folyt értük. I. sz. 441-ben a Hetek létrehozták a Főtáltos hivatalát, és életre hívták a Bűvös Viadalokat, melyek során (sokszor véres összecsapásokban) dőlt el, kik lehetnek sárkányőrök, s így kik nevezhetik ki a tűzvigyázókat. 455-ben véget vetettek a kegyetlen Viadaloknak, hiszen őrültség volt, hogy sokszor a legjobb révülők egymást ölték meg a hatalomért. Eztán a Jurták által javasolt sárkányőrök-jelöltek közül az adott Jurta gyarapodása szerint döntötték el, kik kerülhetnek a Hetek közé.

Számos esztendő repült el így, mire ismét változások következtek be a Keleti Varázsvilág rendjében. Elsőként a Dobolók Jurtája döntött úgy 1052-ben, hogy megalapítja saját iskoláját, a "Dobogókő Doboló-, és Harsányképzőt". A zene bűverejét művelők voltak tehát az elsők, akik felismerték, hogy tagjaik nagyobb eséllyel pályázhatnak a Tűzkörök és hivatalaik élére, ha képzettek, tanultak és felkészültek. Később a Jurták sorra megalapították saját iskoláikat, így mára a Sámánviadalok legkiválóbb párbajozói eme intézményekből kerülnek ki. 1288-ban a tűzvigyázók kinevezését váratlan botrány zavarta meg. A Hetek választása rendben zajlott, de azután képtelenek voltak megállapodni abban, hogy saját jelöltjeik közül melyik kerüljön az Alsó Világ Tűzkörének vezetői posztjára. Míg a sárkányőrök vitáztak, a két jelölt titokban összeszedte azon embereit, akiket az Alsó Világ Tűzkörének hivatalaiba akart ültetni - amennyiben ő kapja a kinevezést. Berekjáró Sudárka, a Vajákosok Jurtájának félelmes hírű matrónája, és Celsus Teobaldus mágus, a Varázslók Jurtájából csapataik élén az eldugott, erdős-zsombékos-mocsaras Tocsogó-völgyben találkoztak, és megállapodtak: becsületes harccal döntik el, ki legyen az Alsó Világ tűzvigyázója. Mire az Álomfelügyelet emberei a helyszínre értek, a Tocsogó-völgyi csata véget ért. Az eredmény négy halott (1 varázsló, 3 vajákos) - utóbbiak között volt Sudárka is. Ez a tragikus esemény aggasztó folyamatokat indított el: félő volt, hogy a következő, hét évvel később esedékes választások idején a többi Jurta is titkos párviadalokat fog szervezni, s akkor már semmi nem garantálja, hogy a küzdelem újra becsületes lesz, sem azt, hogy az áldozatok száma nem növekszik. A Hetek tudták: hét évük van a megoldás kiötlésére...

1295-ben bekövetkezett, amitől a Hetek tartottak. A Sámánok, Dobolók, és Vajákosok Jurtájának 9 tűzvigyázó-jelöltje titkon megszervezte harci csapatait, és a sebtében megbeszélt szabályok szerint összecsaptak egymással. Az Álomfelügyelet képtelen volt megfékezni az egy héten át fel-fellángoló Kilencek-viadalát, melynek végül 43 halottja és sok sebesültje, maradandó átkot-rontást kapott áldozata lett. 1301-ben a Hetek végre bejelentették, hogy megoldást találtak az illegális párviadalok problémájára. A Jurtaszövetség elé tárták a Sámánviadalok tervét, melynek feladata, hogy kiváltsa az illegális összecsapásokat. Ezentúl a Hetek megválasztását követően az új sárkányőrök megnevezhették az általuk kívánt tűzvigyázókat (ez tehát nem változott), akik egy kerek holdfordulónyi időt kaptak arra, hogy megszervezzék saját párbajcsapatukat, és betanulják a használni kívánt bűbájokat. (Ekkor még semmiféle korlátozás sem lépett életbe: bárkit hívhattak "álomlénynek", vagyis segédnek, és bármilyen bűbájt használhattak - akár halálos rontást is!). A holdforduló leteltével a Gyémánt Jurta előtti mezőn, az Átkok Katlanaiban került megrendezésre a Sámánviadal, mely a mai napig eldöntetni hivatott, hogy a Jurták által kiképzett tűzvigyázó-jelöltek közül ki kerülhet végül a Gyökér-, Törzs-, és Lombszint vezetői posztjaira.

Ha érdekel a Sámánviadal fentinél sokkal részletesebb története, kattints ide!


Bevezető | 1. A Világfa | 2. Révülők és éberek | 3. Álom és Valóság | 4. Az álomlények | 5. A Sárkány
6. Az Álomfogók | 7. A Jurták Szövetsége | 8. Sámánviadal


Létrehozás: 2007. szeptember 17. 11:22:56
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:23
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.