Vissza a Főoldalra
 

Hírek
Mi is az a Battletech?
Háttértörténelem
Battletech univerzuma
Chat, üzenõfal
Fórumok
Szavazások
Battletech könyvek
Írások, novellák
Linkek
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
A pillanat képe
Eridani Könnyűlovasság
Küldd el képeslapként!
Az Eridani Könnyűlovasság az egyik leghíresebb és legfélelmetesebb zsoldosapat a Belső Szférában. Jól felszerelt mechjeik és remek pilótáik minden csatában megállják a helyüket.
Nézz szét a galériában!
Könyvismertető - Michael A. Stackpole: A pusztítás hercege
Könyvismertető - Thomas S. Gressman: A háború árnyai
Könyvismertető - Loren L. Coleman: Fegyverbe!
Könyvismertető - Michael A. Stackpole: Szellemháború

A lista folytatása...
Battletechről általában (1300)
Bem Hussars (964)
Hogy tetszenek a Battletech regények? (115)
Szerinted lehet jó filmet forgatni a Battletech világában történtekről? (94)
A kötelesség szava (59)
Loren L. Coleman: A győzelem illúziója (26)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

A Battletech világának rövid történelme

A XXV. századra az emberi faj szétterjedt a Naprendszert kb. 200 fényévnyire körülvevő csillaghalmaz világain, melyeket együtt Belső Szférának nevezünk. A csillagközi migráció soha nem látott technológiai fejlődést is eredményezett, aminek eredményeként a XXV. században a Földön létrehozták az első csatamechet. A történelem következő fordulópontja a Csillagliga megalalpítása volt.

A Liga célja az emberi faj által benépesített csillagrendszerek békés egyesítése volt. A Csillagliga virágzásának ideje az emberiség aranykora volt: a jólét és a technikai fejlődés soha nem látott méretet öltött a Cameron ház uralkodása alatt. A közel kétszáz éves virágzás 2751-ig tartott, amikor Stefan Amaris, aki később a Trónbitorló címet kapta az utókortól, meggyilkolta az utolsó Cameront, és erővel elfoglalta a trónt. Kitört a polgárháború. A Csillagliga irányító testülete, a Nagytanács feloszlott, és tagjai külön-külön próbálták magukhoz ragadni a hatalmat. A háború néhány hónap alatt szétterjedt a Belső Szférában, borzalmas pusztítást okozva. Hogy a Csillagliga Védelmi Ereje ne kerüljön a politikusok befolyása alá, akkori parancsnoka Alexander Kerenszkij tábornok, miután szétverte Amaris erőit és felszabadította a Terrát, összegyűjtötte a teljes haderőt, és kivezette azt a Belső Szférából, magukra hagyva a marakodó hatalmakat. A Kivonulás során Kerenszkij emberei elhagyták a Belső Szférát, és viszontagságos, egy évig tartó út során eljutottak a Pentagon világokra. A szigorú körülmények és a felszín alatt izzó faji ellentétek miatt húsz év múlva itt is kitört a polgárháború. Kerenszkij tábornok fia, Nicholas összegyűjtötte a CSVE ideáihoz hű embereit, és egy közeli csillaghalmaz - amely később a Kerenszkij-csillaghalmaz nevet kapta - egyik raktárvilágára vezette őket. Itt megalapította az eredeti húsz klánt, egy olyan genetikailag szabályozott társadalom alapjait fektetve le, amelynek nem voltak előzményei az emberi történelemben. A klánok rövidesen visszatértek a Pentagon világokra, és leverték a felkelést.

Miközben a Belső Szférát tovább dúlták az egymásba érő utódlási háborúk, melyek során egyre több technológia veszett el végérvényesen, a klánok szigorú társadalmában erőteljes technikai fejlődés kezdődött, ami végül az Omnimechek létrehozásában csúcsosodott ki. A klánok azonban soha nem felejtették el, hogy honnan jöttek, és tovább dédelgették Kerenszkij álmát: visszatérnek a Belső Szférába, elfoglalják a Terrát, és visszaállítják a Csillagligát.

Az utódlási háborúk soha nem látott pusztítása egyre inkább a csillagközi utazás elvesztésével fenyegetett. A Csillagliga utolsó kommunikációs minisztere, Jerome Blake még időben felismerte a veszélyt, és gyökeresen átszervezte a hatáskörébe tartozó kommunikációs hálózatot. Létrejött a Komsztár, mely feladatául tűzte ki a csillagközi kommunikáció fenntartását, és a Csillagliga technológiájának megőrzését. Az idők során a Komsztár egyre inkább vallási jellegű szervezet lett, mely Jerome Blake álmát, a Csillagliga visszaállítását dédelgette titokban.

Az öt megmaradt ház, a Steiner, a Marik, a Liao, a Davion és a Kurita közben tovább harcolt a már nem létező Liga Első Nagyurának címéért. Kialakultak a jelenleg is fennálló hatalmi viszonyok, középütt a Komsztár által birtokolt Terrával. A Periféria gyengén fejlett világai elvesztek, vagy kalózok kezébe kerültek. Megjelentek az első zsoldosalakulatok, melyek pénzért harcoltak az egyes utódurak hadseregei mellett.

A status quo sokáig stabilnak tűnt, egészen a 3025-ös évekig. Ekkor a Steiner és a Davion ház - talán a két legerősebb utódállam - szövetségre lépett, destabilizálva a hatalmat, és a negyedik utódlási háborúban jelentősen megkurtította a Liao ház felségterületét. Hanse Davion uralkodása alatt az Egyesült Nemzetközösség a Belső Szféra meghatározó erejévé lépett elő, és megkezdődött az elveszett technológia újrafelfedezése. A Drakónis Szövetséget vezető Kurita ház is döntő lépésre szánta el magát: szabadságot adott a területén levő néhány lázadó világnak, akik rövidesen megalakították a Szabad Rasalhág Köztársaságot. A Kapellán Konföderáció vezetője, Maximillian Liao meghalt a 3028-as háborúban, és őt félőrült lánya, Romano Liao követte a trónon, a birodalmát a gyanakvás és orgyilkosságok helyévé téve. Az állandó belső polgárháborús veszéllyel küszködő Szabad Világok Ligájában Thomas Marik, a korábbi Komsztár ministráns került hatalomra: a Davion titkosszolgálat gyanítja, hogy a valódi Thomas Marik helyett egy Komsztár által a helyére állított ügynök foglalta el a trónt.

A folyamat nem hagyta érintetlenül a Komsztárt sem: Myndo Waterly prímással az élen a szervezet egyre komolyabb hatalmi tényező lett. Megalakult a Komgárda. Vezetője, Anastasius Focht a Komsztár által titokban raktározott, rég elfeledett harci technológiát használva a Belső Szféra legveszedelmesebb elit alakulatát hozta létre, melynek valódi erejéről az utóduraknak sokáig fogalma sem volt.

Az Egyesült Nemzetközösség - akárcsak korábban az Egyesült Világok - Hanse Davion idején több háborút is vívtak a Drakónis Szövetséggel. Az utolsó, 3039-es háborúban a Davionok újabb világokat foglaltak el, tovább élezve a két hatalom közötti viszonyt. Időközben a Belső Szféra fokozatosan két tengelyre szakadt: Az egyik oldalon a mind erősebb Egyesült Nemzetközösség, a másik oldalon a Kurita-Marik-Liao házak laza, hallgatólagos szövetsége állt.

Időközben a klánok között egyre erősebbek lettek azok a törekvések, melyek a Csillagliga erőszakos visszaállítását, a Belső Szféra invázióját célozták. Létrehozták a Farkas klán szabadvérű harcosaiból a Wolf Dragonyosai nevű egységet, akiket visszaküldtek az utódállamokba, hogy zsoldoscsapatnak álcázva információkat szolgáltassanak a közelgő invázióhoz. Bár a Wolf Dragonyosai 3014 után elszakadtak a klánoktól, az inváziót szorgalmazó ún. Keresztesek felülkerekedtek a klánok tanácsában az azt ellenző Őrzőkön. Megkezdődtek az előkészületek az invázióra: négy klán nyerte el a jogot az akcióra: A Farkasok, a Jádesólymok, a Szellemmedvék és a Füstjaguárok klánja. Érdekes módon ezek közül csak kettő volt valódi Keresztes: a Füstjaguárok és a Jádesólymok már régóta az invázió élharcosai voltak. A Szellemmedvék ekkor ugyan még inkább keresztesek, de ők sokáig őrzők voltak, és Tukayyid után újra azok lettek. A Farkasok pedig - egy kisebb számú belső ellenzéket leszámítva - mindig is őrzők voltak.

3050-ben megindult a klánok inváziója: a galaxis magja felől közelítve négy zónában támadtak, és foglalták el az útjukba első világokat. A széthúzó utódállamok csak kevés ellenállást tudtak felmutatni, és két év alatt nyilvánvalóvá vált, hogy ha ez a tendencia marad, akkor a klánok rövidesen a Terrán fognak állni. Az inváziónak ez egyébként lényeges momentuma volt: az első klán, amelyik a Terrát elfoglalja lesz az ilklán, mind közül a legkitűnőbb. Az invázió során a Farkasok gyakorlatilag megsemmisítették a Rasalhág Köztársaságot, és a legnagyobb területet sikerült elfoglalniuk, a keresztes klánok nem kis bosszúságára.

A Komsztár az invázió kezdete óta együttműködött a klánokkal, mivel azokat Waterly prímás eszköznek tekintette a Belső Szféra feletti uralom eléréséhez. Focht kardinális több ízben is a Farkasok kánjának, Ulrich Kerenszkijnek a vendége volt, így kiismerte az ellenséget, és felismerte annak halálos fenyegetését a meglevő rendszerre. Az utolsó előtti pillanatban átvette a hatalmat, és kihívást intézett a klánok kánjához: a Terráért folyó csatát ne a bolygón, hanem egy helyettesítő ponton, a Tukayyid nevű bolygón vívják meg, a klánok között ismert licitálási rendszert használva. Focht, aki jól ismerte a licitrendszer és a klánok harcmodorának hiányosságait, végül diadalmaskodott a klánokon, azokra igen súlyos csapást mérve, sokkal inkább morálisan, mint fizikailag. A vereség ára: a klánok tizenöt éven át nem léphetik át a Tukayyid jelképezte vonalat, nem folytathatják az inváziót.

A tukayyidi vereség megváltoztatta a klánokat: Ulrich Kerenszkijt leváltották, és a Farkasok ellen háború indult, melynek jogát a Jádasólymok nyerték. A két klán igen komoly csapásokat mért egymásra, kölcsönösen meggyengítve a másikat. A Sólymok elvesztették két kánjukat, és csapataik jelentős részét.

A Farkasok kettészakadtak: az őrzők Phelan Kell kán vezetésével a Belső Szférába menekültek a klán színe javával; míg a keresztes elemek újjászervezték a klánt Vlad Ward kán hatalma alatt. A Szellemmedvék igyekeztek stabilizálni területeiket, de közben az őrző elemek kerültek túlsúlyba a vezetésükben. A Jaguárok folytatták a megszállást a tukayyidi vonalig, de nem jártak különösebb sikerrel. Az inváziós erők megerősítésére még három klán szállt be: az Acélviperák a Jádesólyom zónában, a Novamacskák klánja pedig a Füstjaguárok világai közül foglalhattak el néhányat. A Gyémántcápák léptek elő, mint első tartalék egység, de őket csak a Periférián látták eddig, a mindenhol jelen levő kereskedelmi egységeik kivételével.

A Komsztár szétszakadt: a Waterly eszméihez hű erők Blake Szava néven frakciót hoztak létre, és erővel elfoglalták a Terrát, amit azóta is megszállva tartanak. A Komsztár többi része, különös tekintettel a Komgárdára, Focht kardinálissal tartott, aki viszont az új Csillagliga megalakításának szentelte figyelmét.

Hanse Davion és Melissa Steiner halálával megrendült a Steiner-Davion tengely, viszont helyette hallgatólagos szövetség jött létre a Kurita és a Davion ház között. Thomas Marik és Sun Tzu Liao is házasság útján stabilizálta a szövetségét, de ez korántsem bizonyult olyan maradandónak.

Az invázió idején lezajlott outreach-i konferencián történt megállapodások egyik biztosítéka Marik fiának gyógykezelése volt az Új-Avaloni Tudományos Intézetben. Sun Tzu Liao ügynökeinek mesterkedése nyomán azonban Thomas Marik kezébe olyan (valószínűleg hamis) bizonyítékok kerültek, melyek arra utaltak, hogy a Davionok a kezelés sikertelensége után egy klónt tettek a beteg fiú helyére, hogy a Szabad Világok Ligáját a szövetségben tartsák. Marik dühében - szövetsége lépve a Kapellán Konföderációval - lerohanta a Sarna Határvidéket. A Davionokat meglepetésszerűen érte a támadás, és komoly problémát okozott, hogy Katrina Steiner ezt a pillanatot választotta (valószínűleg nem véletlenül) a Steiner területeknek a Nemzetközösségből való kiszakítására, ezáltal polgárháborús feszültséget teremtve. A két tűz közé került Nemzetközösség végül nem lépett fel erővel a Lyrán Szövetség nevet kapott államalakulat ellen.

A Liao-Marik törekvések a Sarna Határvidék meghódítására sem hoztak átütő sikert. A harcok nyomán létrejött a Káosz határvidék: független, egymással acsarkodó kis államok, háború dúlta világok, zsoldosalakulatok gyűjtőhelye.

A némileg átrendeződött utódállamok uralkodói 3060-ban találkoztak a Tharkadon, a komsztár égisze alatt tartott Whitting Konferencián, hogy újraalakítsák a Csillagligát. Sun Tzu Liaót választották meg a Liga Első Nagyurának, és megállapodtak, hogy három éves rotációval mindig más uralkodó fogja ezt a címet betölteni. A Whitting Konferencia másik fontos egyezménye a klánok elleni háborúról szólt: újraalakították a CSVE-t, és az egyesített haderőket kétfelé bontva támadásba lendültek a klánok ellen. Elhatározták, hogy első áldozatuk a Füstjaguárok klánja lesz: teljes megsemmisítésük intő példaként fog szolgálni a többi klán számára. Az akciócsoport egyik fele (Bulldog harci kötelék) a Drakónis Szövetség felől kezdte meg támadását, visszafoglalva a Szövetség megszállt világainak jó részét. A másik osztag (Kígyó harci kötelék) a Komsztár által megszerzett Kivonulás Útján (a Kerenszkij-féle Kivonulás Útján) haladva eljut a Huntressre, és megsemmisíti a bolygón tartózkodó Jaguárokat. Az akció kezdetben könnyű menetnek tűnt, de később megérkezett Lincoln Osis ilkán elit csapata, és a Belső Szférából idáig űzött maradék Jaguárok. A pusztító csatában a Kígyó harci kötelék felmorzsolódott, de végül elpusztította a Jaguárokat. A Kivonulás Útján érkező Victor Davion serege egyesült a másik csapat maradékával, és a Strana Mechty felé indult tovább.

- Az írást a battletech.rpg.hu oldalról vettük át.

Ha a Battletech világáról és történelméről részletesebben szeretnél olvasni, nézd meg a Battletech univerzumáról íródott cikkeinket is.

Létrehozás: 2003. október 20. 19:06:32
Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20
Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.